ZAPRASZAJĄ NA

 

28 WRZEŚNIA 2017

„POLAGRA GASTRO” MIEDZYNARODOWE TARGI GASTRONOMICZNE
Poznań, ul. Głogowska 14 - Pawilon 6A

CELE I ZAMIERZENIA

Propagowanie carvingu, szerzenie sztuki rzeźbienia wśród branży gastronomicznej, cukierniczej, restauracyjnej i hotelarskiej oraz stworzenie show dla odwiedzających targi Polagra Gastro. Priorytetowym zaś celem jest krzewienie i rozsławianie tajskiej sztuki wśród młodzieży chętnej do rozwoju i działania w tej dziedzinie. Zdrowa rywalizacja wśród zawodników mobilizuje ich do wzmożonej pracy i przygotowań przed zawodami, zaskakując tym samym jury i odwiedzających, coraz to nowymi pomysłami.
 

PLAN RAMOWY

09:00 – 10:00 - pierwsza konkurencja

11:00 – 13:30 - druga konkurencja

14:30 - ogłoszenie wyników, wręczenie pucharów i dyplomów

ORGANIZATORZY

Głównym organizatorem Konkursu o Puchar Polski Juniorów w Carvingu jest

 
 

SPONSOR GŁÓWNY

logo-partnerzy-plichta

PARTNERZY

SKŁAD JURORSKI

Prace wycięte przez zawodników będzie oceniać jury składające się z pięciu osób. Każdy z członków jury jest pasjonatem sztuki carvingu jak również propaguje ją od lat, zwłaszcza wśród młodzieży.

 

Krzysztof Wierzba

PRZEWODNICZĄCY CZŁONKÓW JURY


  • Pomysłodawca i współzałożyciel Carving Team Poland, propagator carvingu w Polsce.
  • Organizator pierwszych profesjonalnych pokazów i konkursów carvingowych w Polsce.
  • Współorganizator Pucharu Polski w Carvingu.
  • Pomysłodawca i organizator dwóch pierwszych edycji ogólnopolskich Mistrzostw w Carvingu, twórca i organizator Olimpiady Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe Grafitti”.
  • Wielokrotny członek jury konkursów carvingowych i gastronomicznych.
  • Zawodowy kuchmistrz z wieloletnim doświadczeniem jako szef kuchni i manager gastronomi.
  • Członek zarządu (współtwórca i założyciel ) Stowarzyszenia Kucharzy Polskich.
  • Vice prezes Carving Team Poland – Polskiej Grupy Carvingowej.
  • Trener / wykładowca szkoleń kulinarnych i cukierniczych w Pomorskiej Akademii Kulinarnej.
  • Członek zarządu (współzałożyciel ETP w Polsce) Euro Toques Polska – stowarzyszenia europejskich kucharzy z siedzibą w parlamencie europejskim w Brukseli.
  • Autor i twórca serii felietonów VADEMECUM Polskiej Gastronomii.
 

Grzegorz Gniech


  • Aktualny Mistrz Polski w Carvingu. Jego największym sukcesem na płaszczyźnie carvingowej jest SREBRNY MEDAL na Kulinarnym Pucharze Świata oraz brązowy medal na Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKA 2012 i 2016.
  • Zwycięzca wielu konkursów ogólnopolskich i międzynarodowych.
  • Pierwszy w Polsce właściciel firmy w branży carvingowej pod znaną od lat marką „Carving-Gniech”.
  • Wieloletni trener / instruktor tej sztuki w Polsce i na Świecie.
  • Współorganizator Pucharu Polski w Carvingu.
  • Organizator konkursu Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów.
  • Członek i współzałożyciel Carving Team Poland.
  • Pomysłodawca i współtwórca pierwszego w Polsce i na świecie carvingowego wernisażu fotograficznego pt. „Wycięte w kadrze”.
  • Organizator i pomysłodawca corocznego rekordu jedzenia arbuza w Wydminach.
 

Jarosław Uściński


  • Szef i jednocześnie właściciel restauracji Moonsfera, pełen zapału i charyzmy kulinarny sztukmistrz, edukator i artysta. Kunszt dań spod ręki wirtuoza smaku najlepiej mogą ocenić Ci, którzy ich skosztowali min. Tina Turner, Bruce Willis, koronowane głowy świata, Prezydenta RP, jego goście oraz najlepsi polscy sportowcy.
  • Prowadzący kadrę Narodową kucharzy juniorów na Olimpiady Kulinarne w Erfurcie i Luxemburgu, zawsze nagrodzonej medalami.
  • Trener reprezentacji BBQ, z którą zdobyli m.in. tytuł Mistrza świata za sos BBQ podczas mistrzostw Jack Daniels w USA. To trofeum pierwszy raz w historii opuściło USA.
  • Wieloletni propagator sztuki carvingu w Polsce.
 

Łukasz Szewczyk


  • Członek Carving Team Poland oraz Euro – Toques Polska.
  • Ceniony doradca kulinarny.
  • Twórca Konsorcjum Kulinarnego.
  • Pionier i propagator carvingu w Polsce.
  • Współautor jednej z najpopularniejszych polskich książek o tematyce carvingu.
  • Organizator szkoleń i pokazów kulinarnych.
  • Specjalista w dziedzinie carvingu oraz kuchni molekularnej.
  • Jego prace zdobyły wiele cennych trofeów na zawodach krajowych oraz międzynarodowych.
 

Jordan Bach


  • Kucharz z wieloletnim doświadczeniem.
  • Doceniany w swojej branży za niepowtarzalne łączenie smaków.
  • Wielbiciel niebanalnej kuchni i wybitnych dań.
  • Carver i członek Stowarzyszenia Carving Team Poland. Rzemiosła carvingu uczył się od najlepszych.
  • Od lat z powodzeniem łączy dwie pasje: kulinaria i tajską sztukę rzeźbienia.
  • Uczestnik konkursów carvingowych.
 

OPIS KONKURSU

Konkurs składa się z dwóch konkurencji:

Pierwszą konkurencją będzie praca przywieziona z tematem nawiązującym do targów Polagra Gastro z obowiązkowym uwzględnieniem loga. Zawodnicy przygotują pracę przed zawodami i przywiozą ją na miejsce organizowanego konkursu. W czasie zawodów będą mieli godzinę na jej ekspozycję we wskazanym miejscu, wylosowanym przez siebie na odprawie.

Ekspozycja gotowych prac pozwoli już na samym starcie zaprezentować publiczności jakie możliwości daje carving. Taki wstęp będzie doskonałym przedsmakiem drugiej konkurencji, gdyż małymi odsłonami ukaże nam zmysł artystyczny i umiejętności uczestników.

Uprzednie przygotowanie pracy, ze względu na nieograniczony czas zdecydowanie wpływa na jakość dzieł stworzonych przez uczestników. Podkreślają w nich wszelkie detale i szczegóły, na których wydobycie nie mogliby pozwolić sobie w typowej konkurencji o twardych ramach czasowych.

Druga konkurencja to widowiskowe show carvingowe. Każdy z uczestników będzie miał za zadanie przygotować pracę w trakcie trwania konkursu. Na jej przygotowanie będzie miał 2 godziny 30 minut. Uczestnik na podstawie własnego zamysłu i projektu stworzy pracę o tematyce „MÓJ IDOL”. Zawodnik będzie musiał wyeksponować całość w ten sposób aby temat przewodni wyraźnie przewodził w całej pracy. Obowiązkowym surowcem do wykorzystania w tej konkurencji będzie nienaruszona dynia lub arbuz (do wyboru) przywieziony przez uczestnika – pozostałe surowce zawodnik będzie mógł dobrać wedle swoich upodobań i potrzeb.

Konkurencja live pozwala na ocenę rzeczywistych możliwości zawodników działających pod presją czasu, jednocześnie mających wokół siebie publiczność co u wielu powoduje dodatkowy stres.

 

STANOWISKA konkursowe dla uczestników

Łączną liczbą zawodników przystępujących do zmagań o Puchar Polski Juniorów w Carvingu, będzie 8 osób.

Miejscem rywalizacji uczestników będą cztery kuchnie konkursowe wyposażonych w dwa stoły robocze i zlew z bieżącą wodą. Jedna kuchnia będzie przeznaczona dla dwóch uczestników. Dodatkowo organizatorzy zapewniają powierzchnię wspólną dla zawodników oraz część magazynową na pojemniki, kartony, koszyki do transportu i ekspozycji. Powierzchnia ta będzie wyodrębniona na zapleczu powierzchni konkursowej. Uczestnicy zobowiązani są do zabezpieczenia we własnym zakresie pozostałego sprzętu oraz narzędzi koniecznych do wykonania swoich prac.

 

PUNKTACJA we wszystkich konkurencjach

  1. Użyte techniki
    • rzeźba – 15 punktów
    • płaskorzeźba -12 punktów
    • grafika – 8 punktów
    • pozostałe np. kwiaty, liście, ornamenty – 5 punktów
  2. Czystość cięć – 15 punktów maksymalnie (brak widocznych przecięć, wyrwanych lub przypadkowo obciętych elementów oraz nierówności wynikających z nieprawidłowego cięcia).
  3. Stopień trudności cięć – 15 punktów maksymalnie
  4. Różnorodność użytych wzorów i motywów – 15 punktów maksymalnie.
  5. Spójność – 20 punktów maksymalnie (poszczególne elementy pracy nie mogą odbiegać tematycznie od całej kompozycji).
  6. Wrażenia artystyczne – 20 punktów maksymalnie.
    Ekspozycja głównego tematu – 20 punktów maksymalnie (główny temat pracy nie może być zminimalizowany i jedynie go akcentować. Ma być dominujący i dobrze widoczny.
 

DODATKOWA EKSPOZYCJA CARVINGU, STOISKO REKLAMOWE

Obok kuchni konkursowych, będzie dodatkowa piąta kuchnia, w której zaaranżowana będzie scenka kulinarna z wyrzeźbionymi z dyń kucharzami. W tym miejscu w symboliczny sposób, sponsorzy którzy zaangażowali się w projekt będą mogli wyeksponować swoje produkty, z których „kucharze” będą tworzyć dania.

 

POKAZ CARVINGU I WARSZTATY

W trakcie trwania konkursu odbędzie się pokaz carvingu wykonany przez aktualnego Mistrza Polski w carvingu - Grzegorza Gniech. Pokaz poprzedzą warsztaty prowadzone również przez mistrza. Będą one zorganizowane dla wszystkich chętnych do spróbowania własnych sił w tej tajskiej sztuce rzeźbienia w owocach i warzywach.

 

OGŁOSZENIE WYNIKÓW

Ogłoszenie wyników, wręczenie pucharów, medali, dyplomów i nagród głównych odbędzie się o godzinie 14.30.